ARONIE neboli černý jeřáb

Právě v tuto dobu dozrává aronie. Často jsem jí viděla jako okrasný strom nebo keř a hlavně jako potravu pro ptáky. Je to škoda, jedná se o keř, z kterého můžete mít plody plné vitamínů. Ten, kdo syrové aronie ochutná, se vždy zašklebí (chutnají jako trnky) a nechápe, jak to může někdo konzumovat. Aronie, která se upraví ve formě marmelád nebo sirupů či šťáv chutná výborně, hezky voní a výrobky z ní mají pěknou tmavou barvu.

Aronie pochází původně ze Severní Ameriky, v Evropě se začala pěstovat na začátku 20. Století. Jejími plody jsou malvice se svíravou chutí. Šťáva z plodů se používá na přibarvování vín, různých nápojů a na výrobu potravinářského barviva. Plody dozrávají v polovině léta, ale vydrží až do prvních mrazíků (pokud je nesklidí ptáci).

Aronie je bohatá na vitamín C, železo, jód, fluor, mangan, rutin, bioflavonoidy a antioxidanty. Má blahodárný vliv na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Plody jsou dobré pro pevné cévy, posilují imunitní systém.

Připravují se z ní kompoty, džemy, vína i šťávy, mohou se mrazit i sušit. Vše uvedené jsem vyzkoušela a s dobrým výsledkem. Aronie je trpká, osvědčilo se mi kombinovat ji s dalším ovocem. Nejradši mám pečený aroniový čaj. Díky tepelné úpravě sice přijdete o vitamín C, ale v zimě krásně zahřeje.

 

Pečený aroniový čaj
Aronii míchám v poměru jeden díl aronie na jeden díl ostružin, které v tuto dobu rovněž dozrávají a vyrovnávají trpkost aronie. Do plechu s vyšším okrajem nasypu omytou a otrhanou aronii a ostružiny. Přidám koření – hřebíček, badyán, skořici, vanilku, zasypu dost cukrem a podliji červeným vínem (asi čtvrt vína si ponechám) a dám péci. Čaj je hotový, když jsou plody měkké, vyndám koření, rozšťouchám je. Víno se docela vypaří, a proto ho znovu doliji, abych měla spolu se směsí i nějakou šťávu. Vše zamíchám a naliji do sklenic. Snažím se, aby na vrchu byla vždy šťáva. Při delším uchovávání raději ještě zavařím. Do skleničky/hrnečku dávám 2 lžičky a zaliji horkou vodou, zamíchám a pochutnávám si  🙂

Napsat komentář