Bílý boršč

S bílým borščem jsem se poprvé setkala v polských horách. Jedná se o sváteční polévku, která se v Polsku vaří na velikonoce. Je to zdravější a chutnější varianta naší kulajdy. Jsou v něm stejně jako v kulajdě brambory, houby, vajíčko, ale navíc i klobáska a česnek. Zdravý je na něm především zákvas z žitné mouky s ovesnými vločkami a česnekem. Takže je to i polévka pro zvýšení imunity. Doufám, že jsem Vás navnadila a pokud ano, tak zde je recept:

 

KVÁSEK

1 l převařené vody
stroužek česneku
2 lžíce žitné mouky
patka tvrdého chleba
lžíce ovesných vloček

Připravíme si litrovou sklenici, převaříme litr vody a teplou vodu nalijeme do sklenice, přidáme lžíci ovesných vloček, 2 lžíce žitné mouky, nasekaný stroužek česneku a patku chleba, která se po dvou dnech vyndavá. Vše zamícháme, zavřeme a necháme 3- 4 dny v teple kvasit. Poté kvásek přecedíme přes cedník a nalijeme znovu do sklenice nebo lahve a dáme do ledničky, kde to je připravené jako základ do našeho boršče.

RECEPT

brambory
česnek (podle chuti)
klobáska
mrkev (může i nemusí být)
bílé houby (hříbky nebo žampiony)
smetana
hladká mouka na zahuštění
vajíčko na tvrdo
majoránka, petrželka
bobkový list, sůl, pepř.

Do hrnce dáme asi 1 litr vody, přidáme bobkový list, mrkev a brambory na kolečka, houby (čerstvé nebo sušené) a osolíme. Vaříme 25-30 minut. Poté nalijeme 2 skleničky kvásku (nebojíme se zvláštní vůně od naloženého česneku, vařením zmizí), přidáme klobásku na kolečka, můžeme vymačkat další stroužky česneku (opět podle chuti) a vaříme dalších 10 minut. Nakonec nalijeme skleničku smetany do které zamícháme lžičku hladké mouky. Necháme projít varem, dochutíme majoránkou a petrželí. Do talíře pak přidáme vajíčko nakrájené na kousky. Můžeme jíst i s chlebem

PS: zbývající kvásek necháme v ledničce zase na příště

Napsat komentář