Je keř z čeledi meruzalkových, který rodí malé tmavě fialové až černé bobule. Černý rybíz je v přírodě vzácný, na zahradách se pěstují vyšlechtěné odrůdy. K léčebným účelům se využívají jak bobule, tak listy. Listy se trhají před květem v takovém množství, aby se rostlina nezahubila. Z listů se připravuje čaj, který se nechá louhovat 15 minut a pijí se 3 šálky denně nalačno. Čaj je pročišťující, protizánětlivý a močopudný. Plody se dají sušit, mrazit, vyrábí se z nich marmelády, sirupy, vína (vínu se připisují antioxidační účinky), kompoty či se z nich připravují koláče.
Tip: víno je chuťově lepší, když je smíchané půl na půl s červeným rybízem (ze samotného černého rybízu má trpkou chuť). Marmelády z rybízu přepasírujeme, semínka v nich bývají tvrdá 🙂
Co obsahuje:
Černý rybíz obsahuje velké množství vitaminů C (30-40 bobulí pokryje u člověka denní dávku vitaminu C), antioxidanty, vitamin A, Rutin a další.
Léčivé účinky:
- působí proti nemocem stáří
- při zánětech močových cest
- jako prevence vzniku ledvinových kamenů
- posiluje imunitní systém
- posiluje cévy a srdce
- působí proti revmatismu, otokům, křečovým žílám
- je proti hemoroidům
- při nachlazení a infekcí dýchacích cest
- ochraňuje zrak
- podporuje trávicí soustavu
JOSTA
Všechny pěstované druhy rybízů mají podobné účinky jako černý rybíz, ten je ovšem nejúčinnější. Podobné účinky má kříženec černého rybízu a angreštu – Josta. Tento kříženec je původem z Německa. Jeho jméno vzniklo spojením německého názvu pro rybíz a angrešt. Plody má mnohem větší než u rybízu a má i výraznější chuť. Zpracovává se stejným způsobem jako rybíz.