Černý rybíz

Je keř z čeledi meruzalkových, který rodí malé tmavě fialové až černé bobule. Černý rybíz je v přírodě vzácný, na zahradách se pěstují vyšlechtěné odrůdy. K léčebným účelům se využívají jak bobule, tak listy. Listy se trhají před květem v takovém množství, aby se rostlina nezahubila. Z listů se připravuje čaj, který se nechá louhovat 15 minut a pijí se 3 šálky denně nalačno. Čaj je pročišťující, protizánětlivý a močopudný. Plody se dají sušit, mrazit, vyrábí se z nich marmelády, sirupy, vína (vínu se připisují antioxidační účinky), kompoty či se z nich připravují koláče.

Tip: víno je chuťově lepší, když je smíchané půl na půl s červeným rybízem (ze samotného černého rybízu má trpkou chuť). Marmelády z rybízu přepasírujeme, semínka v nich bývají tvrdá 🙂

Co obsahuje:

Černý rybíz obsahuje velké množství vitaminů C (30-40 bobulí pokryje u člověka denní dávku vitaminu C), antioxidanty, vitamin A, Rutin a další.

Léčivé účinky:

  • působí proti nemocem stáří
  • při zánětech močových cest
  • jako prevence vzniku ledvinových kamenů
  • posiluje imunitní systém
  • posiluje cévy a srdce
  • působí proti revmatismu, otokům, křečovým žílám
  • je proti hemoroidům
  • při nachlazení a infekcí dýchacích cest
  • ochraňuje zrak
  • podporuje trávicí soustavu

JOSTA

Všechny pěstované druhy rybízů mají podobné účinky jako černý rybíz, ten je ovšem nejúčinnější. Podobné účinky má kříženec černého rybízu a angreštu – Josta. Tento kříženec je původem z Německa. Jeho jméno vzniklo spojením německého názvu pro rybíz a angrešt. Plody má mnohem větší než u rybízu a má i výraznější chuť. Zpracovává se stejným způsobem jako rybíz.

 

 

 

Napsat komentář