Domácí kefír – tibetská houba

Před pár lety mi kamarádka dala tibetskou houbu s tím, že si budu díky ní dělat doma kefír, který je zdraví prospěšný. Do té doby jsem o této houbě nic nevěděla, ale pustila jsem se tedy do výroby domácího kefíru. Časem jsem zjistila, co houba potřebuje (nejlépe plnotučné mléko), co nesnáší (zimu, musí se pracovat vždy v čistém prostředí, aby něco nechytla a nezačala se kazit). Houba začala prospívat a já jsem její vypěstované přebytky pak rovněž darovala dál. Piji ji preventivně hlavně proti civilizačním chorobám. V případě, že na ní již nemám chuť, houbičky umyji a zamrazím. Pokud se hodně množí a potřebuji zpomalit její vývoj, dám jí do ledničky. Míchám jí vždy umělohmotnou lžičkou.

Tibetská houba se představuje:
Kefírová houba je kombinací bakterií a kvasinek, které přeměňují mléko v kefír, kterýje zdraví prospěšný. Původ kefírové kultury je v Tibetu a v Kavkazu. Její stáří se odhaduje na několik tisíc let. Kavkazané ji považují za prostředek k dlouhověkosti. Zdravá houba má bílou barvu a tvarem připomíná květákové růžičky.

Léčebné účinky:
Kefírový nápoj připravený doma je mnohem účinnější proti komerčně vyráběnému kefíru, má více probiotických organismů a je tedy mnohem zdravější. Jeho léčebné využití je široké.

Jaké nemoci pomáhá předcházet:

  • napomáhá k detoxikaci organismu
  • rozkládá cholesterol a ochraňuje srdce
  • pomáhá trávicímu systému
  • obsahuje antibiotika, která působí protizánětlivě
  • zabraňuje rychlému stárnutí
  • pomáhá při léčbě vyrážek a ekzémů
  • odstraňuje únavu
  • zlepšuje krevní tlak
  • stimuluje imunitní systém
  • pomáhá proti překyselení organismu

Jak kefír připravit:
Dvě polévkové lžíce houby přelijeme asi ¼ litrem mléka. Po 24 hodinách důkladně zamícháme a scedíme přes plastový cedník. Houbu propláchneme pod tekoucí vodou a vrátíme zpět do vypláchnuté sklenice a opět přelijeme mlékem. Sklenici přikryjeme gázou a zasenecháme 24 hodin stát při pokojové teplotě. To provádíme po dobu 20 dnů. Mléko se doporučuje pít každý večer před spaním a pak už nic nejíst. Po 20 dnech učiníme desetidenní přestávku. Během této přestávky je také třeba houbu čistit a zalévat čerstvým mlékem. Houba se nesmí dostat do styku s kovem. Houba se asi po dvou týdnech zdvojnásobí.Můžeme jí darovat nebo zamrazit.

Nežádoucí účinky:

Houba nemá žádné zjištěné nežádoucí účinky. Na tento netradiční nápoj si musí člověk zvyknout, na jeho vůni i chuť. V začátcích se může pít jen po lžičkách. V rámci detoxikace organismu může ze začátku dojít k mírným průjmům či k vyrážce. Tyto jevy ale časem odezní.

Napsat komentář