Rakytník řešetlákový

Před pár lety jsem dostala od známého pár plodů pro mě neznámé rostliny. Bobulky byly dost kyselé, ale uměla jsem si z nich představit dobrou marmeládu. Náhodou jsem v ten samý čas dostala ještě rakytníkové bonbony a bylo rozhodnuto, rakytník si koupím. V zahradním centru jsem si vybrala větší stromek samičky (samečka jsem dostala od známého). Časem jsem chtěla dokoupit ještě nějakou tu samičku, ale už jsem se k tomu nedostala. Přesto jsem z úrody plodů nadšená, i jedna samička udělá docela pěknou úrodu. Rakytníky jsem nasadila na stráni u plotu kde docela vesele a bez nějaké větší péče rostou. Plody zatím otrhávám, nemám jich tolik, aby to nešlo. Časem budu muset přijít na nějakou fintu, aby sběr šel lépe a rychleji. Letos stejně jako loni z nich vyrobím sirup a časem přijde na řadu i marmeláda  🙂

Rakytník řešetlákový je rostlina tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody. Je původem z Asie, od 21. století je široce pěstována i v Evropě. Pěstuje se pro malé kulovité až vejčité plody oranžové barvy, jejichž chuť je nasládlá až kyselá a které jsou velmi zdravé. Plody zrají od srpna do září.

 

Rakytník vyžaduje slunné stanoviště a spíše lehčí, písčitou půdu bohatou na vápník. V našich podmínkách je otužilý. Pro zajištění plodů je potřeba mít samčí a samičí rostliny. Samčí se poznají podle větších a hustších pupenů.

Rostlina příliš netrpí na choroby a škůdce, můžou jí však žloutnout listy kvůli nevhodným půdním nebo klimatickým podmínkám.

Plody rakytníku jsou plné vitamínů, např.: C, A, D, F, E, K, skupiny vitamínu B, dále obsahují rutin, flavonoidy, pektiny, třísloviny a další důležité látky. Díky tomu jsou plody rakytníku dobré jako prevence civilizačních chorob, posilují imunitní systém, vhodné jsou v rekonvalescenci, při infekčních onemocněních i proti stresu.

Z plodů se připravují marmelády, kompoty, sirupy a ze sušených plodů čaj.

Napsat komentář