Rychlokvašky, kvašáky, močáky…..

Tak už je to tady, čas okurek. Nevím jak vy, ale já se každým rokem těším jak si vyrobím domácí kvašené okurky.  Na kvašáky se hodí přerostlé okurky, ale musí být čerstvé, žádné gumové nepoužíváme.

 

Budeme potřebovat:
2,5 kg okurek,
2 l vody,
100 g soli,
1/2 křenu,
2 větvičky kopru,
hlavičku česneku,
1 vinný list,
3 ks višňového listí,
150g tvrdého chleba
(samozřejmě si můžeme vyrobit více i méně okurek,
podle toho upravíme poměry surovin a láku).

RECEPT:
Do vody nasypeme sůl a necháme projít varem až se sůl rozpustí, necháme vychladit. Do sklenice na dno dáme vinný list, napěchujeme sklenici okurkami, mezi ně dáváme višňové listí, větvičky kopru, kousky oloupaného křenu, stroužky česneku a zalijeme vychladlou slanou vodou. Sklenici dáme  do větší misky, při kvašení lák ze sklenice utíká. Necháme kvasit v teple (postačí kuchyně) tak 5 dní, okurky změní barvu do zlatohnědé a lák bude neprůhledný.

Urychlení kvašení:
Pro urychlení kvašení můžeme dát patku tvrdého chleba nebo okurky propíchat špejlí. To udělat můžeme jen když jsme netrpělivý.

Pití láku:
Můžeme konzumovat jak okurky, tak pít lák. Ten je zdravý, ale silný, takže denně pijeme tak 1 deci. Okurky ze sklenice nevyndáváme rukou, abychom do sklenice nedostali nějaké bakterie z rukou.

Uskladnění kvašek:
Když se okurky vloží do menších sklenic s víčkem, při kvašení se víčko samo utáhne a můžeme je uskladnit na pozdější dobu. V tom případě okurky nepropichujeme ani nevkládáme chleba. Kvašené okurky ale nevydrží tak dlouho, jako okurky v octě, takže postupně spotřebováváme.

Napsat komentář